söndag 10 januari 2021

Gurli

 

Gurli Bernström: Foto 1.

Gurli, nyanländ i världen, i mamma Mays knä. Storebror Claes bredvid.

Gurli Bernström: Foto 2.

På originalfotot är det noterat "14.9.52". Gurli är här då 1 år och 8 månader gammal, Claes 4 år och 2 månader. Pappa Erland är det som står bakom syskonen. 

I mitten på 1950-talet var kvällstidningarna verkligen kvällstidningar. Men det som hänt på förmiddagen kunde mycket väl stå i tidningen samma dag, i alla fall när det gällde Stockholmsupplagan. Långt före internets tid. Nedan Aftonbladet måndag 25 april 1955, sidan 8. Notera "P.S." mot övre vänsterhållet till på tidningssidan. Den texten ska vi ta en närmare titt på.
Gurli Bernström: Tidningstext 1.
Gurli Bernström: Tidningstext 2.
Dagen efter, tisdag 26 april 1955, Svenska Dagbladets förstasida. Notera nyheten längst ner till höger. Den artikeln ska vi också ta en närmare titt på.
Gurli Bernström: Tidningstext 3.

Gurli Bernström: Tidningstext 4.
Gurli Elsa Margaretha Bernström. John Bengt Erland Andreas Bernström. Att det blev fel namn i artikeln är extra förvånande eftersom det med allra största sannolikhet är en text från nyhetsbyrån TT (trots att det inte står angivet). När det gäller pappas tilltalsnamn verkar Dagens Nyheters redaktion ha extrakollat i telefonkatalogen och rättat. Samma TT-text men avkortad på sidan 11 i DN:
Gurli Bernström: Tidningstext 5.
"Minns hur hårt era föräldrar tog hennes bortgång. Har en otäck bild framför mig, som jag ser, när någon nämner Gurli. Det är din far som sparkar förtvivlat på ambulansens bakdörrar, när de stannar till utanför er. Han fick inte följa med, då det ju var oerhört bråttom till sjukhus. Han måste ha varit så förtvivlad. Har för mig att din far tappade allt hår då det hände. Gurli minns jag som en lockig blond liten solstråle, som var oerhört söt."

Den som har skrivit detta i ett mejl är Birgitta Källman. Hon var granne till familjen i Lillängen; 5 år äldre än Gurli och lekkamrat till Claes. Birgitta har jag på senare år haft en del kontakt med, inte bara genom mejl utan också pratat med.
_______________________

Denna minnessida kommer efterhand att kompletteras av mig Bengt, född 10 månader och 25 dagar efter Gurlis död.